Založ si blog

Čo sa deje v Mali?

Viac ako švrť milióna obyvateľov Mali muselo opustiť svoje domovy, z toho približne 46,000 ľudí našlo dočasné útočisko v susednej Burkina Faso. Odľahlá provincia Oudalan, kde sa utečenci z Mali usídlili, však dlhodobo trápi sucho a zlá úroda. Utečenci, z ktorých väčšinu tvoria ženy a deti, tak okrem provizórnych podmienok a páliacieho slnka, bojujú i s alarmujúcim nedostatkom potravy a pitnej vody. Medzinárodná pomoc sa k utečeneckým táborom v Burkina Faso dostáva len pomaly a jej množstvo nedokáže pokryť reálne potreby tisícok ľudí vyhnaných zo svojich domovov v dôsledku ozbrojeného konfliktu. Organizácia Lekári bez hraníc, ktorá ako jedna z mála poskytuje utečencom z Mali lekársku pomoc informuje o výskyte kožných a žalúdočných ochorení a infekcií dýchacích ciest, ktoré sú priamych dôsledkom nedostatočného prístupu k pitnej vode a nedostatočnej hygieny. Fatima, ktorá i so svojimi deťmi žije v alarmujúcich podmienkach v utečeneckom tábore Ferrerio, hovorí: „Sme ľudia, ktorí utiekli pred vojnou, ktorí utiekli pred náslilím v severnom Mali, boli sme vyhnaní zo svojich domovov armádou, nechali sme tam všetko, neostalo nám nič.“

Fatima je paradoxne jednou s tých šťastlivejších obyvateľov Mali. Tí, čo svoje domovy neopustili čelia násiliu zo strany viacerých ozbrojených skupín. Vysoký komisár OSN pre ľudské práva informoval, že podľa dostupných správ na severe krajiny rebeli pokračujú v rabovaní majetku, vrátane nemocníc a zdravotníckych zariadení a prepadávajú, okrádajú a zabíjajú civilistov. Ako je už smutným pravidlom pri ozbrojených konfliktoch, obzvlášť zraniteľné sú v podobných situáciách dievčatá a ženy. Výnimkou nie je ani Mali. Osobitná zástupkyňa Generálneho tajomníka OSN pre problematiku sexuálneho násilia v ozbrojených konfliktoch nedávno zverejnila dôkazy o dramatickom náraste únosov, verejných znásilnení a iných aktov sexuálneho násilia páchaného na ženách a dievčatách, často pred očami ich rodinných príslušníkov. Páchateľmi týchto tretsných činov sú podľa dostupných informácií tuarégski rebeli z Národného hnutia pre oslobodenie Azawadu a iné ozbrojené skupiny. Tie mimo iného zahŕňajú i viaceré islamistické skupiny, ktorých rastúci vplyv predstavujú pre ženy a dievčatá z Mali ďalšiu hrozbu. Jedným z ich cieľov je totiž presadiť aplikovanie Šarie – Islamského práva, ktoré postavenie žien v spoločnosti radikálne obmedzuje. Podozrenie zo závažných porušení ľudských práv potvrdil i Medzinárodný trestný súd v Hágu. Ten ozbrojené skupiny varoval, že situáciu v Mali podrobne sleduje, ale zatiaľ nepodnikol žiadne konkrétne kroky.

 

Viac informácií na stránke: www.pomoc-mali.sk

Ak chcete pomôcť pripojte sa k nám na Facebook-u: facebook.com/PomocMali

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 07:38

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

imaiga

O mne, mojej krajine, o tom čo sa tam deje a čo si myslím, že by trebalo spraviť. pomoc-mali.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2182x
Priemerná čítanosť článkov: 2182x

Autor blogu

Kategórie

Archív